https://www.roetfilter-expert.nl/roetfilter-apk-eisen-en-regelgeving
   
  Roetfilter-expert; De specialist in roetfilters

  APK eisen en regelgeving van roetfilters (DPF)

  Roetfilter verwijderd of defect? roetfilter apk-afkeurpunt vanaf 2018.

  Dieselauto's met een verwijderd of duidelijk defect roetfilter komen tot 20 mei 2018 door de APK-keuring. Na deze datum worden deze voertuigen afgekeurd, aldus staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu).

  Hoe ziet dat nieuwe verbod er uit? Hoe wordt het gehandhaafd en gecontroleerd?

  Het verbod op het verwijderen van roetfilters bij dieselauto's gaat in op 1 juli 2017, dit met een overgangsperiode van een klein jaar. Vanaf 20 mei 2018 worden dieselauto's met een af-fabriek roetfilter, welke is verwijderd of beschadigd afgekeurd bij de apk. Controle op de werking van het roetfilter zal niet eerder dan in 2021 deel gaan uitmaken van de apk. Het wachten is op een betaalbare deeltjesteller voor het autobedrijf. Politie en RDW zullen wel in 2019 worden voorzien van meetapparatuur. Sinds de aanpassing van de APK in 2018 wordt gemeten of een diesel is voorzien van een (beschadigd) roetfilter, maar de effictiviteit ervan blijft alsnog buiten beeld.

  De apk keurmeester controleerd tijdens de apk of het roetfilter aanwezig is en goed functioneert. De controle bij de apk zal door de apk-keurmeester vooralsnog visueel zijn. Kan de keurmeester geen roetfilter zien, of stelt hij vast dat de roetfilter zwaar beschadigd is, dan keurt hij de auto af. Dan moet dit, net als bij andere afkeurpunten, hersteld worden. Laat de autobezitter het echter niet herstellen dan verandert de registratie bij de RDW en gaat per 2019 de wegenbelasting aanzienlijk omhoog. Omdat de eerste generatie roetfilters veel problemen veroorzaakte, mogen bezitters van diesel personenauto’s van vóór 2011 het roetfilter verwijderen na goedkeuring door de RDW. Het kentekenregister wordt dan aangepast en er geldt een wegenbelasting toeslag vanaf 2019.

  Waarom wordt een goed werkend roetfilter verplicht?

  Dieselauto's zonder roetfilter zijn schadelijk voor het milieu. De reden om een niet goed funcionerend of defect roetfilter te verwijderen is dat onderhoud en vervanging duur zijn. Om aan de regelgeving te voldoen is het verplicht om het roetfilter te laten reinigen of om een nieuw roetfilter te laten monteren.

  Wat kunt u doen bij een slecht werkend of defect roetfilter?

  Kiest u voor het roetfilter vervangen of voor reinigen
  Zowel het roetfilter reinigen als het roetfilter vervangen is mogelijk bij Roetfilter-expert.

  Roetfilter-expert.nl: RDW APK eisen en regelgeving roetfilter

  Maak direct een afspraak


  • Uw roetfilter weer als nieuw
  • Een milieuvriendelijke methode
  • Demontage van sensoren niet nodig
  • Metingen van tegendruk
  • Flow meting voor én na reiniging
  • Dezelfde dag klaar
  • Binnen 6 maanden weer vol, gratis één maal reinigen.

  Online een afspraak maken

  Of bel ons via 035 - 69 111 46